Parkmetre Türk Dil Kurumu’na göre paralı park yerlerinde aracın kaldığı süreyi belirlemek şeklide açıklanmaktadır. Türkçeye Fransızca sözlüğünden gelmiştir. Parkmetre ilk kez, Oklahoma tarafından 1935 yılında icat edilmiştir. İlk kullanımı 1935 yılında yine Oklahoma kentinde olmuştur. Parkmetrenin seri üretimi ise 1936-1980 yıllarına kadar sürdü. İlk model çevirmeli bir mekanizma ile çalışıyordu yaklaşık 40 yıl boyunca tasarım ve yapıldığı materyaller dışında bir değişikliğe uğramadan Amerika da kullanılarak yaygınlaştı.
Bu durum 1967 yılına kadar sürdü. 80′ li yılların ortalarına doğru sayısal modelleri geliştirilerek parkmetreler de Eeprom yongaları kullanılmaya başlandı. 1990 yıllarında ise parkmetre artık bütün dünyada yayılarak milyonlarca satıldı. Cep telefonu veya elektronik gibi alternatif ödeme şekilleri gündeme gelerek kullanılmaya başlandı. Hem özel hem de yerel yönetimlerin gelir kaynağı haline geldi hem de otopark sorunu bir anda tarihe karıştı.
Parkomat Sistemi Nedir?
Parkomat, ilgili kamu veya özel kuruluşların araç park yeri olarak belirlenmiş, ana cadde, sokak, yol üstü, meydan veya kapalı otopark alanlarındaki işgal bedelini otomatik olarak yapan ve makbuzunu veren cihazdır.
Faydaları
- Park alanlarını kullanan araçların belediyece belirlenen tarifeye göre yaptığı ödemeleri alır ve kayıt altında tutar.
- Elde edilen gelirleri kamu yararına toplar ve sunar.
- Trafik yoğunluğunu azaltır.
- Park alışkanlıklarını düzene sokar.
- Otopark arama süresini kısaltır.
- Trafik rahatlar ve yaşam kalitesi artar.
- Uzun süreli park eden araçlar tarafından otoparklar işgal edilemez.
- Esnafların ve ticari işletmelerin müşteri sayısı ve satış geliri artar.
Parkomat Sisteminin Fonksiyonları
- Bankalar, alışveriş merkezleri, kamu kurum ve kuruluşları kısa süreli park edilme ihtiyacı duyulan yerlerde çok sayıda araca park etme fırsatı sunulması.
- Araç trafiğinin yoğun düzeyde ve park ihtiyacının yoğun olduğu yerlerde trafik akışının sağlanmasına katkısı.
- Trafik akışını olumsuz yönde etkileyen çift sıra bilinçsiz parkların engellenmesi ve akıcı trafiğin oluşturulması.
- Yasadışı yöntemler ve yollar ile iş yapan otoparkların engellenmesi.
- Park yeri ararken yakıt israfının ve kaybedilen zamanın önlenmesi ile ülke kaynaklarının doğru kullanılmasının sağlanması.
- Yerleşik ticari işletmeler, esnaf ve mağazalarda ciddi gelir artışlarının yaşanması.