Tasfiye kelimesi kelime anlamı birçok anlama gelmektedir. Günlük hayat ve iş hayatımızda duyabileceğimiz bir kelime olan tasfiye, Günlük kullanımda temizlemek, arıtmak, içine başka şeyler karışmamış olan, saf anlamlarına ya da özleştirme anlamlarında kullanılmaktadır. Ticari terim olarak ise tasfiye, herhangi bir ticari şirketin iflas etmesi durumunda şirketin aktif olduğu zamandaki gelir hesaplarının şirket hissedarları arasında pay edilmesine denir. Bir diğer ticari anlamı ise birden fazla işi sonlandırmak anlamında kullanılmaktadır.
Tasfiye Değeri Nedir?
Tasfiye değeri, iflas aşamasına gelmiş bir şirketin hissedarlarının şirket üzerinde olan varlıklarının, özgür piyasa ekonomisi içerisinde nakit paraya dönüştürülüp daha sonra paraya dönüştürülen mal varlıkları üzerinden elde edilen gelir ile şirketin aktif durumdayken yapılmış olan borçlarının ödenmesi durumunda kalan paranın hisse sahipleri arasında hisse başına düşen payıdır.
Özetle tasfiye değeri, işlevini yitirmiş, kapanmak üzere olan bir şirketin kalan mal varlıklarının serbest piyasa içerisinde değerlendirilerek paraya dönüştürülmesi durumunda elde edilen parayla borç, vergi, personel tazminatları ve varsa diğer fatura, satış giderlerin ödenmesi ve borç işlemlerinin ödenmesinin tamamlanması sonucunda artan paranın şirketin hissedarlarına şirket üzerinde bulunan hisse payları oranında pay edilmesine denir.
Tasfiye Değeri Niçin Hesaplanır?
Tasfiye değeri hesaplanması, şirketin iflas etmesi, kapanması yada bir diğer deyişle işlevini yitirmesi durumunda kapanmasına sebebiyet veren yada şimdiye kadar elde etmiş olduğu borçlarının ödenmesi ve kalan paranın ticari kuruluşun hissedarlarına pay edilmesi için hesaplanır. Tüm para teorik değer olarak geçerken, tüm borçların ödenmesi durumunda kalan paranın hisse oranına bölünerek hesaplanmasına ticari kuruluşun hisse senetlerinin içsel değeri denir. Tasfiye değer hesaplanması sonucunda şirket üzerine kayıtlı olan tüm borçlar ödenmiş olur.
Tasfiye değeri hesaplanması, şirketin iflası sonrasında hesaplandığı gibi aynı zamanda şirketin aktif olduğu zamanlarda şirketin durum ve değer kontrolü için de gereklidir. Eğer şirket bir yatırım yapacak ise öncesinde tasfiye değeri hesaplaması yaparak bir yatırım için uygun sermayesi olup olmadığını kontrol eder. Eğer yeni bir yatırım için uygun sermaye bulunmuyorsa şirket borçlanmayı önlemek amacıyla yatırım yapmak yerine yatırım yapmak için daha çok kazanç sağlamak için çeşitli yollara başvurmayı seçer.