İnternetin hayatımıza girmesiyle birlikte, interaktif ortamda yapılan yeni iş imkanları ortaya çıkmıştır. Bunlardan birisi de sosyal medya uzmanlığı. Sosyal medya uzmanı, iş ortamı bakımından yorucu gibi gözükse de aslında eğlenceli bir alandır. Yorucu olmasının sebebi zamanının neredeyse tamamını online ortamda geçmesinden kaynaklanıyor. Çünkü burada anlık olaylar yaşanır, bu yüzden de takip edilmesi zordur. Gelin hep beraber Sosyal medya uzmanı nedir? gibi soruların cevabını birlikte inceleyelim.
Sosyal Medya Uzmanı Nedir?
Marka değerini yükseltmek için pazarlama çalışmaları yapan, bilinirliğini ön plana çıkaran, ürün satışını artırmaya yönelik strateji geliştiren kişidir. Sosyal medya uzmanı dediğimiz zaman aklımıza sadece Twitter, Facebook ve Instagram gibi uygulamalar gelir. Ancak sosyal medya uzmanı genel bir kavramdır. Firmaların web sitelerini ve sosyal medya hesaplarını kontrol edip reklam ve pazarlama faaliyetlerini geliştirip analiz yaparlar. Sosyal medya uygulamaları burada sadece bir araç olarak kullanılır. Sosyal medya uzmanları, firmaların işbirliği içinde oldukları dijital ajanslarda çalışmaktadırlar.
Sosyal Medya Uzmanı Maaşları
Sosyal medya uzmanının maaşı tecrübe edindiği yıla göre değişiklik göstermektedir.
Mesela Junior sosyal medya uzmanı, 3-4 yıllık bir deneyimi vardır. Buna göre kazanacağı ortalama maaşı, 4000-4500 TL civarındadır. Senior sosyal medya uzmanı ise 5 yıl ve daha fazla yıllık deneyime sahiptir. Bu nedenler alacağı maaş Jr. sosyal medya uzmanından daha fazla olacaktır. Alacağı ortalama maaş, 5000 ile 12000 TL arasında olacaktır.
Sosyal Medya Uzmanı Ne İş Yapar?
Sosyal medya uzmanları, sadece markalara ait hesaplarda paylaşım yapmazlar. Markanın reklam ve tanıtım kampanyalarını yürütürler. Özel kampanya kurguları hazırlarlar. Sosyal medya hesaplarındaki gelişmeleri gözlemler ve eksiklikleri gidermeye çalışır. Sosyal medya uzmanı, aslında bir markanın sesidir. Markayı ön plana çıkarmaya çalışan çalışmaları yapmak zorundadır.
Çalıştığı firmaları sürekli bilgilendirir. Trendleri takip eder ve reklam çalışmalarında uygular. Sosyal medya hesaplarındaki takipçi sayısına artıracak yöntemler belirleyip uygular. Aynı zamanda kriz yönetimini iyi bir şekilde yapması gerekir.
Firmanın bir ürün ya da hizmeti hakkında olumsuz bir durum ve düşünce varsa vakit kaybetmeden hataları düzeltmelidir. En önemli konu ise mesleği hakkındaki gelişmeleri takip etmeli, eksik bulduğu yönlerini tamamlamalıdır.
Sosyal Medya Uzmanı Nasıl Olunur?
Halkla ilişkiler ve tanıtım, reklamcılık, pazarlama, iletişim ve işletme bölümlerinden mezun olanlar. Bu meslek dalında çalışabiliyorlar.
Farklı yollardan sosyal medya uzmanı olmak istiyorsanız özel sertifika programlarına kayıt olmanız gerekiyor. Burada öğreneceğiniz çeşitli eğitimlerden yararlanarak sosyal medya uzmanı olabilirsiniz.
Ayrıca bkz: Instagram kullanıcılarına harika bir sürprizimiz var! Instagram çekiliş yapma ile ilgili tüm detaylar içeriğimizde.